Конкурентное и неконкурентное взаимодействие растворителя с биополимерами при переходе спираль–клубок - Ш. А. Тоноян; Г. Н. Айрапетян; А. В. Иванов; И. В. Багдян; А. В. Царукян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На основе Обобщенной Модели Полипептидной Цепи (ОМПЦ) – микроскопической теории перехода спираль–клубок, применимой как для полипептидов, так и для ДНК, введен гамильтониан модели для растворителя, связывающегося с биополимером как конкурентным, так и неконкурентны способом. Պոլիպեպտիդային շղթայի ընդհանրացված մոդելի հիման վրա, որն իրենից ներկայացնում է պարույր–կծիկ անցման միկրոսկոպիկ տեսությունը, և կիրառելի է ինչպես պոլիպեպտիդների, այնպես էլ ԴՆԹ-ի համար, ներմուծվել է կենսապոլիմերների հետ ինչպես մրցակցային, այնպես էլ ոչ մրցակցային կերպով կապվող լուծիչի մոդելի համար համիլտոնիան։ On the basis of Generalized Model of Polypeptide Chain (GMPS) as a microscopic theory of the helix–coil transition, which is applicable to both polypeptides and DNA, the Hamiltonian of solvent model which interacts with the biopolymer in both competitive and non-competitive way, is introduced.
Keywords: Physics; Science; Chemical Physics