О дифракции нейтронов в кристаллах в поле звуковой волны - А. Г. Айрапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассмотрена дифракция нейтронов в кристаллах при воздействии звуковой волны. Вычислена вероятность рассеяния нейтронов при упругом взаимодействии с кристаллом. Рассеяние же нейтронов на звуковом фононе носит неупругий характер. Показана возможность управления фактором Дебая–Валлера. Բյուրեղներում ձայնային ալիքի ազդեցությամբ դիտարկված է նեյտրոնների դիֆրակցիան: Բերված է նեյտրոնների ցրման հավանականությունը բյուրեղի հետ առաձգականորեն փոխազդելու դեպքում: Նեյտրոնի` ձայնային ֆոնոնների հետ փոխազդեցությունն ունի ոչ առաձգական բնույթ: Ցույց է տրված Դեբայի–Ուոլլերի գործոնի կառավարման հնարավորությունը: The neutrons diffraction in crystals under the influence of a sound wave is considered. The neutrons scattering rate at the elastic interaction with a crystal is calculated. The scattering of neutrons on sound phonons has an inelastic nature. The possibility of tuning the Debye–Waller factor is shown.
Keywords: Physics; Science; Chemical Physics