Гамильтоново описание систем с лагранжианами, зависящими от внешних кривизн, на искривленных пространствах - Д. А. Агамалян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Предложен способ гамильтонова описания систем на искривленных пространствах, с репараметризационно-инвариантными лагранжианами общего положения (т.е. являющихся функциями внешних кривизн траекторий частицы), основанный на использовании формул Френе для подвижного репера. Առաջարկված է կորացած տարածությունների մեջ համակարգերի համիլտոնյան նկարագրության մեթոդ ընդհանուր տեսքի լագրանժիաններով, որոնք ռեպարամետրիզացիոն-ինվարիանտ են (այսինքն ֆունկցիա են մասնիկի հետագծի արտաքին կորություններից), որը հիմնված է Ֆրենեի` շարժական ռեպերի համար բանաձևերի վրա: We suggest a method of the Hamiltonian description of the systems on curved spaces, with the generic reparametrization-invariant Lagrangians (i.e., the Lagrangians which are the functions of the extrinsic curvature of the particle path). The suggested method is based on the use of Frenet formulas for a moving frame.
Keywords: Physics; Mathematics; Science; Nuclear Physics