Зависимость точки Кюри от эффективного параметра де Жена в ферромагнетиках с фрустрированными обменными связями - Э. Г. Шароян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На примере магнитноразбавленных гадолиний-содержащих адамяновских сплавов показано, что зависимость температуры Кюри Tc от параметра де Жена ζ = c(g – 1)2J(J + 1) может быть распространена на ферромагнетики с фрустрированными обменными связями. Ադամյանական գադոլինիում պարունակող համաձուլվացքների հիման վրա ցույց է տրված, որ Կյուրիի ջերմաստիճանի կախումը դե Ժենի պարամետրից` ζ = c(g – 1)2J(J + 1), կարելի է կիրառել նաև ֆրուստացված փոխանակային կապերով ֆեռոմագնիսների համար: Considering the magneto-diluted gadolinium-containing Adamian alloys, it is shown that the dependence of the Curie temperature on the de Gennes factor ζ = c(g – 1)2J(J + 1) can be expanded for ferromagnets with the exchange frustration.
Keywords: Physics; Science; Magnetism