Четвертичный моногенный вулканизм Капанского блока: вулканология, геохронология и геохимия (юв часть Республики Армения) - Х. Меликсетян; И. Никогосян; Р. Джрбашян; Р. Геворгян; Г. Навасардян; Э. Григорян; М. Мкртчян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Вулканическая деятельность четвертичного возраста, проявленная в пределах Капанского блока связана с активностью 5-ти относительно небольших вулканических центров ареального (моногенного) типа - Норашеник, Еркенац, Кармракар, Какачсар и Кахнут. Установлена связь вулканизма с четвертичными разломами СЗ-ЮВ направления, параллельными Хуступ-Гиратахскому разлому. Կապանի կառույցի սահմաններում չորրորդական հասակի հրաբխային գործունեությունը պայմանավորված է հինգ, համեմատաբար ոչ խոշոր` Նորաշենիկ, Երկենաց, Կարմրաքար, Կակաչասար և Կաղնուտ արեալ (մոնոգեն) տիպի հրաբխային կենտրոնների ակտիվությամբ։ Հաստատվել է հրաբխականության կապը Հս.-Արմ.- Հվ.-Արև.ուղղությամբ տարածվող, Խուստուփ-Գիրաթաղ խզվածքին զուգահեռ չորրորդական հասակի խզվածքների հետ։ The Quaternary volcanic activity manifested within the Kapan block is associated with the activity of five, relatively small, volcanic centers of the areal (monogenic) type: Norashenik, Erkenats, Karmrakar, Kakachsar, and Kakhnut. A link has been established between volcanism and the Quaternary faults of the NW-SE direction parallel to the Khustup-Giratakh fault.
Keywords: Science; Geology; Petrography; Volcanology