Հրաբխային տարածաշրջաններում հնահուների հայտնաբերման նպատակով էլեկտրահետախուզությունը որպես անհրաժեշտ մեթոդ - Ս. Մ. Դեմիրճյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Տվյալ աշխատանքում ջրաերկրաբանական խնդիրների լուծման նպատակով հաստատված է էլեկտրահետախուզական մեթոդների կիրառման անհրաժեշտությունը: Հիմնավորված է, որ հրաբխային տարածաշրջաններում հնահուների հայտնաբերման նպատակով լուծված է երկրաէլեկտրական կտրվածքների երկչափ մոդելավորման խնդիրը, որը հնարավորություն է տալիս հաստատել հնահուների առկայությունը և դրանց տարածական դիրքը: В данной работе в целях решения гидрогеологических задач утверждается необходимость применения электроразведочных методов. Показано, что в вулканических областях для выявления палеодолин решена задача двумерного моделирования геоэлектрических разрезов, что дает возможность установить наличие палеодолин и их пространственное расположение. In this work the necessity of the electrical exploration methods is approved in order to solve hydrogeological problems. It is demonstrated, that in volcanic regions, in order to detect paleochannels,the problem of the two-dimensional modeling of geoelectric cuts is solved which allows to confirm the existence of paleochannels and their spatial place.
Keywords: Science; Geology; Volcanology