Գութանասարը որպես օբսիդիանի աղբյուր նեոլիթ-բրոնզե դարում - Ա. Կ. Ջուհարյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ներկայիս Հայաստանի տարածքում և նրա սահմաններից դուրս տվյալ աղբյուրի օբսիդիանի լայն տարածման մասին վկայում են մի շարք հեղինակների կողմից իրականացված անալիզների արդյունքները: Տվյալ աշխատանքում կդիտարկվեն նեոլիթից մինչև ուշ բրոնզե դարաշրջանը ընդգրկող տարբեր ժամանակագրական էտապներին և մշակույթներին վերագրվող՝ Ակնաշեն, Ագարակ, Կառնուտ, Սպիտակ, Կամարիս, Թեղուտ, Գեղարոտ և Արագածի բերդ հուշարձաններից շարժական ռենտգենային ֆլյուորեսցենցիայի մեթոդով կատարված փաստագրված օբսիդիանի նմուշների ուսումնասիրության արդյունքներ: В данной работе рассмотрены результаты исследований образцов обсидиана из памятников, принадлежащих разным культурам и хронологическим эпохам, полученные методом мобильной рентгеновой флуоресценции. Сравнивая эти данные с образцами, включенными в геоаналитическую базу данных и идентифицируя их, в работе более подробно показаны особенности использования и распространения обсидиана комплекса Гутанасар. The widespread use of this source in the territory of Armenia and beyond testifies to a number of analytical results carried out by different authors. This paper examines the analytical results of obsidian samples excavated from settlements attributed to different chronological periods and cultures and obtained by the method of portable x-ray fluorescence. Comparing these data with the samples included in the geo-analytical database and identifying them, it will be possible to give a more detailed picture of the use and dissemination of Gutanasar obsidian.
Keywords: History; Science; Geology; D History; Minerals