Виртуальная географическая среда Армении: содержание, возможности и перспективы - А. А. Авакян; А. А. Аракелян; А. М. Манандян; А.О. Нерсисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В статье рассмотрены содержание и организация пространственных данных РА, функциональными возможностями веб-системы их обработки и использования. База геоданных (geodatabase) разработана в результате многолетних исследований сотрудников лаборатории Геоинформатики ИГН НАН РА, а система,которая характеризуется авторами как Виртуальная географическая среда (ВГС),доработана в последние годы. В статье также представлен сравнительный анализ современных веб-ГИС, в том числе системы, разработанной авторами. Հոդվածը նպատակ ունի ընթերցողին ծանոթացնել Հայաստանի տարածական տվյալների բովանդակության, կազմակերպման ձևի և դրանց մշակման ու օգտագործման վեբ-համակարգի ֆունկցիոնալ հնարավորությունների հետ: Աշխարհագրական տվյալների հենքը (geodatabase) ստեղծվել է ՀՀ ԳԱԱ ԵԳԻ Գեոինֆորմատիկայի լաբորատորիայի բազմամյա աշխատանքի արդյունքում, իսկ համակարգը, որը հեղինակները բնութագրում են որպես վիրտուալ աշխարհագրական միջավայր (ՎԱՄ), ամփոփվել է վերջին տարիներին: Հոդվածում նաև տրված է արդի վեբ-ԱՏՀ-ների համեմատական նկարագրությունը և հեղինակների կազմած համակարգի տեղը դրանց շարքում:The aim of the article is to present the content of the spatial data of Armenia, the form of their organization, processing and application as a web- GIS. The geodatabase was created in the Laboratory of Geoinformatics of the IGS NAS during many years. The system has recently been summed up as a Virtual Geographic Environment (VGE). The article also provides a comparative description of existing web-GISs and defines the place of the system compiled by the authors.
Keywords: Geography; Anthropology; Recreation; Environmental Sciences; Geography