About the periodic nature of earthquakes(case study on nord-east mediterranion) - Kazarian, A. E.; M. K. Mkrtchyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
In this article, we present the results of the seismic analysis, including the territory of Armenia, Turkey, Greece and Italy. These results show that each region has its own specific cycles of seismic activity. These cycles have periods of 12 h to 24 h, which shows their connection with tidal processes. The connection between the earthquake focal mechanisms and periodicity of seismic activity has revealed. In territories with earthquakes mainly with deep hypocenter and normal focal mechanism characterized only with 24-hours periods. Հոդվածում ներկայացված են Հայաստանի, Թուրքիայի, Հունաստանի և Իտալիայի սեյսմիկ տվյալների անալիզի արդյունքները, որոնք ցույց են տալիս, որ ամեն տարածք ունի իր առանձնահատուկ սեյսմիկ ակտիվացման ցիկլը: Այդ ցիկլերն ունեն 12 ժամ և 24 ժամ պարբերականություն, ինչը ցույց է տալիս նրանց կապը մակընթացության պրոցեսների հետ: Բացահայտվել է երկրաշարժերի ֆոկալ մեխանիզմների և սեյսմիկ ակտիվացման պարբերականության կապը: Այն տարածքները, որոնք բնութագրվում են հիպոկենտրոնների համեմատաբար խորը տեղադրմամբ և ունեն նորմալ ֆոկալ մեխանիզմ, բնութագրվում են միայն 24 ժամյա սեյսմիկ ակտիվության պարբերականությամբ: Կապ է հաստատվում ռեգիոնալ երկրադինամիկայի առանձնահատկությունների և մակընթացության ուժերի միջև: В статье представлены результаты анализа сейсмичности, включающие территорию Армении, Турции, Греции и Италии показывающие, что каждый регион имеет свои специфические циклы сейсмической активизации. Эти циклы имеют периоды 12ч и 24ч, что показывает их связь с приливными процессами. Обнаружена связь между фокальными механизмами землетрясений и периодичностью сейсмической активности. Районы с землетрясениями имеющими преимущественно глубокое залегание гипоцентров с нормальным фокальным механизмом характеризуются 24 часовым периодом сейсмической активизации. Выявляется связь между геодинамической спецификой и характером приливных сил.
Keywords: Science; Geology; Seismology