Основные направления оптимизации площадных детальных исследований методом вызванной поляризации - А. К. Матевосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В статье впервые проанализированы результаты теоретических исследований и численных расчетов распределения различных пространственных амплитудно-временных параметров поляризационного поля при площадных детальных исследованиях сложной поляризующейся геоэлектрической модели с применением многоазимутальной нерегулярной системы возбуждения. Данная работа является логическим продолжением (Матевосян, 2016) и послужит теоретической основой для разработки электроразведочного оперативного способа детализации локальных аномалий вызванной поляризации. Предлагаемый систематический подход и конкретно полученные зависимости также могут быть весьма полезны при тестировании новых электроразведочных способов исследований методом вызванной поляризации на стадии детальных работ. Հոդվածում առաջին անգամ վերլուծված են տեսական ուսումնասիրությունների և թվային հաշվարկների արդյունքները բարդ երկրա-էլեկտրական մոդելի բևեռացող դաշտի տարբեր տարածական ամպլիտուդա-ժամանակային չափանիշների բաշխումները մակերեսային մանրակրկիտ հետազոտությունների ժամանակ, օգտագործելով բազ մաազիմուտալ գրգռման համակարգ: Այս աշխատանքը կհանդիսանա տեսական հիմք էլեկտրահետախուզական օպերատիվ եղանակի մշակման համար հարուցված բևեռացման լոկալ անոմալիաների մանրամասնելու ժամանակ: Առաջարկվող համակարգված մոտեցումն և ստացված որոշակի կախվածությունները նույնպես կլինեն բավականի օգտակար նոր էլեկտրահետախուզական եղանակների թեստավորման համար հարուցված բևեռացման մեթոդով մանրակրկիտ աշխատանքներ կատարելիս: For the first time the article analyzes the results of theoretical studies and numerical calculations of the distribution of different spatial amplitude-time parameters of the polarization field in detailed areal studies of complex polarizing geo-electric model with the use of multiazimuthal irregular excitation system. This work will serve as a theoretical basis for the development of geoelectrical operational approach for giving details of local anomalies induced polarization. The proposed systematic approach and specifically the received dependences can also be very useful, when testing new geoelectrical methods of research with the method of induced polarization at the stage of detailed work.
Keywords: Science; Geology; Geophysics