Состояние и актуальные задачи морфометрических исследований рельефа Армении - А. А. Авакян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В статье рассматриваются этапы, условия развития и результаты морфометрических исследований рельефа Армении. Современное состояние геоморфометрических исследований в стране описано в основном с учетом опыта лаборатории Геоинформатики и других сотрудников ИГН НАН РА. Հոդվածում ներկայացվում են Հայաստանի ռելիեֆի ձևաչափական (երկրաձևաչափական) ուսումնասիրությունների զարգացման փուլերը և պայմանները, ինչպես նաև առ այսօր ստացված կարևոր արդյունքները: Նախահամակարգչային փուլում կատարվել է մեծ ծավալի աշխատանք. հաշվարկվել են երկրաձևաչափական ցուցանիշներ և գործակիցներ, կազմվել են լանջերի թեքությունների, կողմնադրությունների, ռելիեֆի էներգիայի, հորիզոնական և ուղղաձիգ կտրտվածության և այլ բովանդակության քարտեզներ: Այդ քարտեզների տվյալներով կատարվել է նաև ՀՀ տարածքի շրջանացում ըստ գյուղատնտեսական օգտագործման նպաստավորության աստիճանի: Սակայն այնժամանակաշրջանում հնարավոր է եղել կազմել միայն ցածր լուծելիության (1կմ x1կմ) և փոքր մասշտաբի քարտեզներ: This article discusses the stages, the conditions of development, and the results of the geomorphometric study of relief of Armenia. Before the introduction of computers and modern methods of geodata processing, a number of important morphometric studies were implemented, such as mapping of morphometric variables and zoning of territory of Armenia for orphogenetic and agricultural applications. But all of these researches were carried out at a smaller scale and low resolution (1km x 1km).
Keywords: Science; Geology