Новые данные о кинематике подвижек в зоне Ахурянского разлома (РА) - А. Р. Багдасарян; А. С. Караханян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В существующей геологической литературе поверхностные проявления Ахурянского разлома и оценка его кинематических параметров неизвестны. В статье приведены новые данные о кинематике подвижек в разломной зоне, которые могут предоставить дополнительную информацию при построении сейсмотектонической модели территории Северной Армении. Ախուրյանի ջրամբարի տեղամասում կատարված դաշտային ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ Ախուրյանի խզվածքային գոտում առկա տեղաշարժերի կինեմատիկան գնահատվում է որպես վերնետքային ուղղաձիգ բաղադրիչով ձախակողմյան կողաշարժ, ընդ որում, խզվածքն իր արևմտյան թևում զուգակցվում է սակավաթեք անկմամբ խախտումներով, որոնցով հնագույն լճային-ալլյուվիալ նստվածքները վրաշարժվել են համեմատաբար երիտասարդ՝ միջին չորրորդական հասակի հրաբխային տուֆերի մակերևույթով: Ախուրյանի խզվածքային գոտում տեղաշարժերի կինեմատիկայի վերաբերյալ ստացված նոր տվյալները կարող են տրամադրել լրացուցիչ տեղեկատվություն հյուսիսային Հայաստանի տարածքի սեյսմատեկտոնական մոդելի կառուցման ժամանակ:The field examinations carried out in the Akhuryan fault zone show that the movement kinematics of Akhuryan fault zone is assessed as a left side displacement with an upthrust vertical component. The fault on its western wing is paralleled with a minor slant fall infractions the ancient lake-alluvial sediments of which have shifted on the surfaces of relatively young medium quaternary age volcanic tufas. The new data on the movement of kinematics acquired in the Akhuryan fault zone can provide with additional information during the construction of the seismotectonic model of the northern Armenia territory.
Keywords: Science; Geology; Tectonics