Գետային հոսքի խոցելիության վրա կլիմայի փոփոխության ազդեցության գնահատման մեթոդը Արփա գետի օրինակով (Հայաստան) - Առաքելյան, Ա. Ա. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հոդվածում ներկայացված է Արփայի ամսական և տարեկան միջին հոսքի խոցելիության գնահատման մեթոդը կլիմայական տարրերի՝ օդի ջերմաստիճանի և մթնոլորտային տեղումների փոփոխության, ինչպես նաև ավազանում ջրօգտագործման աճի տարբեր սցենարների պայմաններում։ Հաշվի են առնվել Կլիմայի փոփոխության փորձագետների միջկառավարական խմբի (ԿՓՓՄԽ) կողմից մշակված կլիմայի փոփոխության А2 և B2 սցենարները։ Հաշվարկներն իրականացվել են WEAP մոդելի տեղայնացման միջոցով։ В статье представлен метод оценки уязвимости речного стока р. Арпа в условиях различных сценариев изменения климатических параметров температуры воздуха и атмосферных осадков, а также роста водопользования на территории бассейна реки. Были рассмотрены сценарии А2 и B2, разработанные Межправительственной группой экспертов по изменению климата (МГЭИК). При оценке уязвимости речного стока впервые для Армении был адаптирован и использован метод Влажности почвы модели Оценки и планирования водных ресурсов (WEAP).The articles deals with the monthly and annual average flow vulnerability assessment method of Arpa under the conditions of climate elements (air temperature and atmospheric precipitation change), as well as the various scenarios on the increase of water use. A2 and B2 climate change scenarios elaborated by the intergovernmental group of climate change experts (IGCCE) were taken into consideration. The assessments were carried out by means of WEAP model localization.
Keywords: Science; Geology; Hydrology; Meteorology