Гипсоносность диатомитовых пород Воротан-Горисского диатомитоносного бассейна (Армения) - Т. А. Авакян; Ж. О. Степанян; Л. Г. Саакян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На основании лито-стратиграфических, минералогических рентгеноструктурных данных и изучении диатомовых водорослей в Воротан-Горисском диатомитоносном бассейне выделены (по генезису) разные типы гипсоносных отложении (первичные, вторичные), а также морфологические разновидности гипсов. Наличие гипсовых образований позволяет сказать, что в истории развития диатомитоностного бассейна в различные промежутки времени верхнеплиоцен-четвертичного периода в некоторых частях бассейна существовал мелководный солоноводный режим. Լիթոշերտագրական, միներալոգիական, ռենտգեն-ստրուկտուրային և դիատոմային ջրիմուռների ուսումնասիրության տվյալների հիման վրա դիատոմաբեր ավազանում առանձնացվել են (ըստ գենեզիսի) տարբեր տիպի գիպսի կուտակումներ (առաջնային, երկրորդային), ինչպես նաև մորֆոլոգիական տարատեսակներ: Գիպսի առկայությունը թույլ է տալիս ենթադրել, որ դիատոմիտաբեր ավազանում վերին պլիոցեն-չորրորդական ժամանակաշրջանի առանձինհատվածներում ավազանի առանձին մասերում գոյություն է ունեցել ծանծաղ ջրային աղային ռեժիմ:On the basis of litho-stratigraphic, mineralogical, X-ray diffraction data and study of diatom algae of Vorotan-Goris diatomite bearing basin different types (by genesis) of gypsum deposits (primary, secondary) as well as morphological varieties are pointed. The presence of gypsum allows us to suggest that in the history of the diatomite bearing basin in different intervals of Upper Pliocene-Quaternary period in some parts of the basin there was shallow water salty regime.
Keywords: Science; Geology; Lithology; Minerals; Stratigraphy