Об искажении результатов исследований методом вызванной поляризации при использовании периодических однополярных прямоугольных импульсов тока - А. К. Матевосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
С учетом критерия электрохимической заряженности геоэлектрической среды на конкретных примерах поляризующихся сред проведены теоретические исследования проявления вторичного электрического поля при возбуждении периодическими однополярными прямоугольными импульсами тока. Показано,что истолкование такого экспериментального материала по общепринятой методике обработки и интерпретации амплитудно-временных характеристик вызванной поляризации приводит к существенным ошибкам. Հաշվի առնելով երկրաէլեկտրական միջավայրի լիցքավորվածության էլեկտրաքիմիական չափորոշիչը` բևեռացող միջավայրի որոշակի օրինակների վրա կատարված են երկրորդական էլեկտըրական դաշտի արտահայտման վարքի տեսական ուսումնասիրություններ հոսանքի պարբերական մեկբևեռանի ուղղանկյուն իմպուլսներով գրգռման դեպքում: Ցույց է տրված, որ այսպիսի փորձարարական նյութի մեկնաբանումը` հարուցված բևեռացման ամպլիտուդաժամանակային բնութագրերի մշակման և մեկնաբանման ընդունված եղանակով, հանգեցնում է զգալի սխալների:Taking into consideration the electrochemical criterion of geo-electrical environment charging, theoretical studies of the behavior of the secondary electrical field were carried out based on certain examples of the polarized environment in the case of periodic unipolar rectangular impulses of the current. It is shown that the interpretation of such experimental material based on the commonly accepted methodology of the elaboration and interpretation of the amplitude-time characteristics of polarization leads to considerable errors.
Keywords: Science; Geology; Geophysics