Асимптотические особенности структурных коэффициентов и потоков вторичных излучений при рентгенорадиометрическом анализе гетерогенных руд - А. А. Тамразян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
С помощью корректировки математической модели гетерогенного эффекта,основанной на эффективных ядерно-геофизических параметрах, получены асимптотически более точные выражения для потока вторичного излучения NX и структурного коэффициента TX. Суть корректировки заключается в том, что различия гомогенных и гетерогенных сред проявляются не только в изменении коэффициентов ослабления, но и коэффициента преобразования первичного излучения во вторичное. Ռենտգենառադիոմետրական մեթոդի կիրառման ժամանակ հանքանյութի տարակազմության ազդեցությունը հաշվի է առնվում տարբեր տեսական մոդելների կիրառման օգնությամբ: Սակայն բնութագրիչ ռենտգենյան ճառագայթների X N հոսքի և ստրուկտուրային X T գործակցի համար այս սխեմայով ստացված բանաձևերը չունեն իրենց ասիմպտոտները` անհամասեռությունների (հանքային հատիկների) չափերի մեծացման հետ ( D → ∞ ) նրանց արժեքները փոքրանում են, ձգտում են զրոյի: Այնինչ, տարակազմ միջավայրի տեսական հիմքերի զարգացման համար անհրաժեշտ է, որպեսզի մաթեմատիկական մոդելի մեջ ստրուկտուրային գործակցի և երկրորդական ճառագայթման հոսքի հաշվման արտահայտություները լինեն ասիմպտոտիկ ճշգրիտ: By adjusting the mathematical model of heterogeneous effect, based on effective nuclear-geophysical parameters, asymptotically more accurate expressions were obtained for the flux of secondary radiation NX and structural coefficient TX. The essence of this correction is that differences between the homogeneous and heterogeneous environments are evident in the change of not only attenuation coefficients, but also the coefficient of primary-to-secondary radiation conversion.
Keywords: Science; Geology; Mineralogy