Выделение и определение водных тел, подверженных экологическим рискам по качественным и количественным характеристикам на примере бассейна реки Агстев - А. А. Аракелян; А. С. Пилоян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В данной статье впервые в Армении рассмотрены вопросы расчленения водных тел на однородные по качественным и количественным признакам. Выявлены водные тела, подверженные экологическим рискам, определены морфометрически измененные и искусственные водные тела. Определен экологический сток водных тел, на основе которого выявлены водные тела, подверженные экологическим рискам по качественному показателю. Աղստևի ավազանում ջրային մարմինների բացահայտումն և տարանջատումն իրականացվել է ՋՇԴ պահանջներին համապատասխան (Вшкусешму 2000/60/EC, 2000)։ Տարանջատման զործրնթացը բաղկացած է մի շարք հաջորդական քայլերից, որոնցից առաջինն, ըստ ջրի որակական հատկանիշների, ռիսկային ջրային մարմինների բացահայտումն է: Երկրորդ քայլով առանձնացված են խիստ փոփոխված և արհեստական ջրային մարմիններր: Այնուհետև տարանջատվել են այլ ջրային մարմիններ հաշվի առնելով գետավազանի ռելիեֆը, հիդրոլոգիական և հիդրոմորֆոլոգիական գործոններր և խոշոր բնակավայրերի, արտադրական ձեռնարկությունների, ինտենսիվ գյուղատնտեսական շրջանների առկայությունր: Բացահայտված և տարանջատված ջրային մարմինների համար հաշվարկվել են էկոլոգիական հոսքերի արժեքները, բացահայտվել են ռիսկային ջրային մարմիններ՝ ըստ ջրի քանակական հատկանիշների: The procedure for delineation of water bodies consists of a series of sequential steps, first of which is the identification of water bodies at risk. Second step is identification of heavily modified and artificial water bodies. Next one is delineation of other water bodies according to relief of the river basin, hydrological and hydro-morphological factors, presence of the large settlements, industrial enterprises and zones of intensive agriculture. During the process of delineation the requirement of discreteness was applied, i.e. the delineated water bodies do not overlap and they do not consist of other water bodies. For identified and delineated water bodies values of environmental flows, and identified water bodies at risk were calculated according to water quantitative parameters.
Keywords: Science; Geology; Hydrology