Анализ сейсмодинамического состояния территории Армении как одного из факторов оценки текущей сейсмической опасности - А. Е. Казарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Проведён детальный анализ сейсмичности Армении и сопредельных областей. Определён двоякий характер режима сейсмичности в регионе, который выражается как в проявлении ступенчатости сейсмической активности, так и в периодичности активизации сейсмического режима; периоды активизации равны примерно 12 и 24 часам, а также 14 и 28 дням. Присутствует также годовой цикл активизации сейсмичности. Детальное изучение характера выявленной сейсмичности позволяет углубить понимание физических и геолого-тектонических процессов, приводящих к сильным землетрясениям в регионе. Приведены рекомендации к проектированию опроса прогностических сетей наблюдений за предвестниками землетрясений. Աշխատանքում կատարվել է Հայաստանի և հարակից տարածքների սեյսմիկ ռեժիմի վերլուծություն: Հայտնաբերված է սեյսմիկ ռեժիմի երկակիությունը, որն արտահայտվում է մի կողմից նրա աստիճանական, իսկ մյուս կողմից՝ պարբերական բնույթով: Սեյսմիկ ակտիվացման փոփոխման պարբերությունր պարունակում է մի քանի ցիկլ՝ 12 և 24 ժամ և 14 ու 28 օր: Ներկա է նաև մեկ տարի տևողություն ունեցող պարբերականություն: Սեյսմիկ ռեժիմի հայտնաբերված առանձնահատկությունների ուսումնասիրությունը թույլ է տալիս ավելի խորացնել այն ֆիզիկական և տեկտոնական պրոցեսների իմացությունը, որոնք բերում են երկրաշարժերի առաջացմանր: Առաջարկություններ են արված երկրաշարժերն ուսումնասիրող գիտական դիտացանցերի հարցման հաճախականության վերաբերյալ: Conducted a detailed analysis of the seismicity of Armenia and adjacent areas. Defined dual character of seismicity in the region, which is expressed as the stepped seismic activity and the frequency increased seismic regime; periods of activation are approximately: 12 and 24 hours, as well as 14 and 28 days. There is also an annual cycle of increased seismicity. Detailed examination revealed the nature of the seismicity and allowed more profound nderstanding of the physical and geological-tectonic processes leading to the appearance of strong earthquakes in the region. Provides recommendations for the design survey prognostic observation networks for precursors of earthquakes.
Keywords: Science; Geology; Seismology