Геохимические особенности докембрийских амфиболитов Армянского кристаллического массива, как фрагмента метаморфизованных базальтов Пан-Африканской океанической коры - В. А. Агамалян; Ф. Майрингер; Т. К. Лорсабян; А. Г. Исраелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В пределах Армянского кристаллического массива докембрийские амфиболиты обнажаются на площади 250 кв.км при мощности 2 км. Амфиболиты слагают касахскую свиту и часть анкаванской свиты разреза докембрия Армении. Наши петрологические и геохимические исследования показывают, что амфиболиты по составу соответствуют базальтам океанического ложа и могут быть отнесены к базальтами типа E-MORB, что очевидно, является спецификой океанической коры Панафриканского Протетиса. Հայկական բյուրեղային զանգվածում մինչքեմբրյան ամֆիբոլիտները մերկանում են 250 քառ.կմ մակերեսի վրա 2 կմ հզորությամբ: Ամֆիբոլիտները կազմում են Հայաստանի մինչքեմբրյան հաստվածքի քասախի և մասամբ՝ հանքավանի շերտսւխմբերր: Սույն աշխատանքի համար որպես նյութ են ծառայել Ավստրիայի Զալցբուրզ քաղաքի համալսարանում կատարված սւմֆիբոլիտների գլխավոր և ցրված տարրերի անալիզի տվյալներր: Արղյունքում՝ մեր պետրոլոգիական և երկրաքիմիական հետազոտություններր ցույց են տափս, որ ամֆիբոլիտներն, րստ իրենց կազմի, համապատասխանում են օվկիանոսային լեռնաշղթաների բազալտներին և կարող են դասվել նրանց հարստացած՝ E-MORB տիպի բազալտներին, ինչր, հավանաբար, հանդիսանում է Պան-Աֆրիկյան Պրոթետիսի օվկիանոսային կեղևի առանձնահատկությունր: In the Armenian crystalline massif of 700 sq.km wide the Pre-Cambrian amphibolites crops out on the area of 250 sq. km with thickness of 2 km. The amphibolites consists the kassach suite and a part of hankavan suite of the Pre-Cambrian section of Armenia. Our petrological and geochemical investigations shows, that the amphibolites by their composition corresponds to mid-ocean ridge basalts, and they may be attributed to E-MORB type basalt, what perhaps is the peculiarity of the Pan-African Pro-Tethys ocean floor basalts copmposition.
Keywords: Science; Geology; Geochemistry