О методе кодирования рек, водосборных бассейнов Республики Армения и их характеристик - А. А. Авакян; А. А. Аракелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В статье на примере рек представлен разработанный авторами новый метод комплексного кодирования водных объектов РА. Метод сочетает кодирование пространственных (гидрографических) и атрибутивных особенностей водных объектов с учетом требований Водной рамочной Директивы ЕС и Водного законодательства РА. В предлагаемую систему кодирования могут интегрироваться водные ресурсы стран бассейнов рек Кура и Араке. Система кодов позволяет автоматизировать оценку и картирование экологического состояния водных ресурсов и решение ряда управленческих задач. Գետերի, գետավազանների, լճերի, ծովերի կոդավորումը հանդիսանում է Եվրամիության Ջրի Շրջանակային Դիրեկտիվի (ԵՄ Ջ Շ Դ ) գլխավոր պահանջներից մեկը: Կոդավորումը ապահովում է ՀՀ, Ջրի ազգային ծրագրի մասինե օրենքի և ՀՀ Ջրային օրենսգրքի դրույթներով սահմանված ՀՀ ջրային ռեսուրսների պլանավորմանը և կառավարմանը վերաբերվող արդի խնդիրների լուծումը: Կոդավորման համակարգը միաժամանակ ներկայացնում է ջրային օբյեկտների և ջրհավաք ավազանների ինչպես հիերարխիկ կառուցվածքը, նրանց տոպոլոգիան, այնպես էլ՝ աշխարհագրական և բնական պայմանները, մարդածին ճնշումները և էկոլոգիական վիճակը: Տվյալ մոտեցումը հանդիսանում է սկզբունքորեն նոր համալիր լուծում ջրային ռեսուրսների կոդավորման հարցում: Կոդավորման մեթոդիկան թույլ է տալիս ավտոմատացնել էկոլոգիական ռիսկերի և էական ճնշումների տակ գտնվող ջրային մարմինների հատվածների գնահատումը, ինչպես նաև լուծել ջրային ռեսուրսների պլանավորման և կառավարման այլ խնդիրներ: Յուրաքանչյուր ջրային օբյեկտի համալիր կոդը կազմված է կոդերի հետևյալ խմբերից. • Հիդրոգրաֆիական կոդ՝ ջրային օբյեկտի իդենտիֆիկատոր հանրապետության հիդրոգրաֆիական ցանցում • Ստատիկ հատկանիշների կոդեր ըստ ԵՄ ՋՇԴ պահանջների • Ստատիկ հատկանիշների կոդեր ըստ ԵՄ ՋՇԴ պահանջների ըստ ՀՀ ջրային օրենսդրության • Ջրօգտագործումը և ջրի որակը բնութագրող դինամիկ հատկանիշների կոդեր • Դինամիկ հատկանիշների կոդեր, որոնք բնութագրում են մարդածին ճնշումները և որոշում ջրային օբյեկտի էկոլոգիական վիճակը։ The coding of rivers, catchements, lakes and seas is one of the most important requirements of Water Framework Directive of the European Union. This coding provides solutions to actual problems of planning and management of water resources of the Republic of Armenia.The coding system provides the hierarchy of water bodies and watersheds with their typology as well as their geographic and natural conditions, anthropogenic pressures and ecological status. This approach is a fundamentally new complex solution to the coding of water resources. The coding technique allows you to automate the assessment and mapping of environmental risks and areas of water bodies which are subjected to significant pressure and also helps to solve other problems concerning the planning and the management of water resources. A complex code of each water body consists of the following groups of codes: • Hydrographic code - an identifier of a water body in the hydrographic system of the country. • Codes of static attributes in the system requirements of the Water Framework Directive of the European Union • Codes of static attributes of the qualifiers of the RA National Water Program • Codes of dynamic attributes that define the quality of water and characteristics of water use. • Codes of dynamic attributes describing the human impact and determining the ecological status of water body.
Keywords: Science; Geology; Hydrology