Проблема взаимоотношений личности и общества в ранних произведениях К. Маркса и Ф. Энгельса (К теоретическому обоснованию принципа коллективизма) - Р. Г. Навасардян (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
Անհատի և հասարակության փոխհարաբերությունների խնդիրը պարզաբանելու նպատակով գիտական կոմունիզմի հիմնադիրների վաղ շրջանի աշխատություններին դիմելը պայմանավորված է մի շարք հանգամանքներով։ Մարքսի և Էնգելսի դիալեկտիկա-մատերիալիստական հայացքների կազմավորման շրջանի աշխատություններում հայտնված մտքերը, ինչպես ցույց է տալիս հետազոտությունը, չափազանց արժեքավոր են գիտական կոմունիզմի ուսմունքն ամբողջացնելու համար։ Այնինչ այդ աշխատությունների հատուկ ուսումնասիրությունն սկսվել է բառիս բուն իմաստով միայն վերջերս։ Միաժամանակ, նրանցում արծարծված տեսական հարցերը ավելի ու ավելի մեծ գործնական նշանակություն են ձեռք բերում մեր հասարակության մեջ տեղի ունեցող խոշոր տեղաշարժերի կապակցությամբ։
Keywords: Философия