Проблемы частного права ново-ассирийского периода - В. А. Якобсон (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
Հին Արևելքի պատմության տվյալ ժամանակաշրջանից (մ. թ. ա. VIII-VII դդ.) մեզ չեն հասել իրավական կոդեքսներ։ Հասել են, սակայն, մասնավոր իրավական բազմաթիվ վավերագրեր, որոնք մեծ մասամբ գործարքների բնույթ են կրում։ Հեղինակը, հենվելով այդ վավերագրերի նյութի վրա,փորձում է վերականգնել նրանց հիմքում ընկած իրավական գրույթները։ Հիմնական ուշադրությունը նվիրված է սեփականության ձևերի զարգացման խնդիրներին։ Հեղինակը հանգում է եզրակացության, որ այդ ժամանակ համայնական սեփականությունը կազմալուծվում է, զիջելով իր դիրքերը մասնավոր սեփականությանը։ Այս տեսանկյունով մանրամասնորեն բնութագրվում է կնոջ իրավական վիճակը ընտանիքում և հասարակության մեջ։ Ուսումնասիրվում են պարտային հարարերույթունները, որոնք Հին Արևելքի կյանքում հսկայական դեր են խաղացել, վերլուծվում պարտքերի տարբեր՝ դրամական,նատուրալ, գրավով, անգրավ և այլ ձևերը։ Ասորա-բաբելական իրավունքը մեծ ազդեցություն է գործել Առաջավոր Ասիայի այլ երկրների (նույն թվում Ուրարտուի) վրա, որոնց միջոցով նրա ժառանգությունը անցել է հելլենիստական երկրներին (ի թիվս որոնց նաև Հայաստանին), այստեղից էլ՝ հռոմեական իրավունքին։
Keywords: Законы; История