Участие армянских коммунистов южной и центральной Франции в движении Сопротивления (1941—1944) - Т. С. Драмбян (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
Գերմանական օկուպանտների և նրանց վիշիստական կամակատարների դեմ ֆրանսիական ժողովրդի ազգային-ազատագրական պայքարը , որր ստացավ դիմադրական շարժում անվանումր, կրում էր ինտերնացիոնալ բնույթ,քանի որ այդ շարժմանր ֆրանսիական հայրենասերների հետ միասին մասնակցում էին նաև այլազգի բազմաթիվ ներկայացուցիչներ, որոնք բնակվում էին Ֆրանսիայում (հատկապես հարավային և կենտրոնական Ֆրանսիայի հայ բնակչությունը )։Ֆաշիստական օկուպացիայի հենց առաջին օրերից հայ գաղութի առավել հայրենասիրական տրամադրություններ ունեցող մասը հետևելով ֆրանսիական կոմպարտիայի հայկական սեկցիայի կոչին, պայքարի ելավ ընդդեմ ֆաշիստական զավթիչների։
Keywords: Համաշխարհային պատերազմ; История