Один из первых соратников В. И. Ленина (И. X. Лалаянц) - Г. Б. Гарибджанян (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
Հրապարակված և արխիվային նոր նյութերի հիման վրա հոդվածում ցույց է տրվում Վ. Ի. Լենինի առաջին աշակերտներից ու զինակիցներից մեկի, հայ ժողովրդի արժանավոր զավակ Իսահակ Լալայանցի (1870 —1933) ռևոլյուցիոն-պարտիական բեղմնավոր գործունեությունը Ռուսաստանում մարքսիստական լենինյան պարտիայի ստեղծման ու ամրապնդման, ռուսական առաջին ոևոլյուցիայի տարիներին: Այդ ժամանակաշրջանում Ի. Ք. Լալայանցր աշխատել է Վ. Ի. Լենինի հետ միասին և նրա ղեկավարությամբ, կատարել է պարտիայի առաջնորդի բազմաթիվ պատասխանատու հանձնարարությունները՝ Ռուսաստանի տարբեր վայրերում և արտասահմանում:
Keywords: История; Биография; Политология