О некоторых вопросах социалистического размещения производительных сил - С. Хримлян (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
Արտադրողական ուժերի տեղաբաշխումը կապիտալիզմի ժամանակ ենթակա է կապիտալիստական էկոնոմիկայի տարերային օրենքներին, որոնց շնորհիվ առաջանում է արտադրողական ուժերի անհավասարաչափ տեղաբաշխում և արդյունաբերության խզում իր հումքի աղբյուրներից, կատարվում է բնական հարստությունների գիշատիչ օգտագործում, տնտեսությունը զարգանում է միակողմանիորեն՝ գերազանցապես արդյունաբերության կամ գյուղատնտեսության ուղղությամբ, առաջանում են անտագոնիստական հակասություններ մետրոպոլիաների ու գաղութների, քաղաքի ու գյուղի միջև։ Տնտեսության զարգացման և արտադրողական ուժերի տեղաբաշխման անհամաչափությունը, որ բնորոշ է կապիտալիզմի համար, հատկապես ուժեղ կերպով արտահայտված էր ցարական Ռուսաստանի ժողովրդական տնտեսության հետամնացության մեջ, նրա առանձին երկրամասերի տնտեսական զարգացման անհամաչափության մեջ, նրա ազգային ծայրամասերի տնտեսության գաղութային բնույթի մեջ, ծայրամասեր, որոնց թվին էր պատկանում նաև Հայաստանը֊։ Հոկտեմբերյան ռևոլուցիան Ռուսաստանի ժողովուրդներին տվեց նոր, սոցիալիստական կարգեր և ապահովեց նրանց իրավահավասարությունն ու ազատ զարգացումը։ Ժողովրդական տնտեսության սոցիալիստական սիստեմը և նրա տնտեսական օրենքների բնույթը ստեղծեցին արտադրողական ուժերի տեղաբաշխման նոր պայմաններ ու նոր օրինաչափություններ։
Keywords: Экономическая теория