Заметки русских путешественников об Армении (XIV—XVII вв.) - С. Арешян (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
XIV—-XVII դարերի Ռուսաստանի և Հայաստանի կուլտուրական հարաբերությունների պատմության մեջ զգալի դեր են խաղացել ռուս ճանապարհորդները։ Ռուսական պետության միջազգային և առևտրական կապերի զարգացման հետ միասին ուժեղանում է շփումը ռուսների և հայերի միջև։ Հայաստանն այցելած ռուս ճանապարհորդների թվում եղել են առևտրականներ, դիվանագետներ և ուխտավորներ։ Ճանապարհորդները ստեղծել են ոուս հին գրականության յուրահատուկ մի ժանր՝ «Ուղեգրություն» («хождение»): Հոդվածում բերվում են սարկավագ Ւգնատիոսի (1389),սարկավագ Զոսիմի (1420), Մոսկովյան վաճառական Կոտովի (1623), վաճառական Գագարի (1634—1637) և Սուխանովի (1651) դիտողությունները Հայաստանի և հայ ժողովրդի մասին։ Այդ նյութերում կան տեղեկություններ Հայաստանի պատմական անցյալի մասին, բնության նկարագրություններ, քաղաքական , տնտեսական և կուլտուրական բնույթի տվյալներ։ XIV-XVII դարերի ռուս ճանապարհորդներն այցելում էին Հայաստան որպես բարեկամներ։ Նրանք ծառայում էին ոուս և հայ ժողովուրդների կուլտուրական շփման գործին։
Keywords: География; История