Литература сопротивления во Франции - Э. Петросян (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
Ժամանակակից ֆրանսիական առաջավոր գրականությունը գլխավորում են կոմունիստ գրողները։ Նրանք գրական գործը սերտորեն կապում են այն պայքարի հետ, որ մղում է ֆրանսիական կոմ. պարտիան ոեակցիայի, ամերիկյան պատերազմական տրամադրությունների դեմ: Նրանք ուշադրությամբ հետևում են սովետական գրականության մեջ տեղի ունեցող անընդհատ վերելքին, աշխատում են յուրացնել սոցիալիստական ռեալիզմի սկզբունքներր։ Ֆրանսիական առաջավոր գրականությունը դիմադրության մեծ ուժ է և հարված է հասցնում էկզիստենսիալիզմի դեմ, Ա. Մալրոյի, Ժ. Պ.Սարտրի տիպի կոսմոպոլիտ , ոեակցիոն գրողների դեմ ։ Առաջավոր գրականությունը Լ. Արագոնի, Պոլ էլուարի գլխավորությամբ ընդունում է ավելի ու ավելի մարտաշունչ բնույթ ։
Keywords: Литература