Даралагяз - В. Зубиетян (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
Դարալագյազը Հայաստանի հարավ-արևելյան մասում ընկած լեռնային ռելեֆ ունեցող մի շրջան է՝ չոր կոնտինենտալ կլիմայական պայմաններով։ Դարալագյազը սովետացումից առաջ տնտեսապես հետամնաց, սակավաբնակ մի շրջան էր։ Տնտեսության սոցիալիստական վերակառուցման շրջանում, ստալինյան հնգամյակներում ձեռք բերված խոշորագույն նվաճումների հիման վրա , Դարալագյազի տնտեսությունը արմատապես վերափոխվել է։ Դարալագյազը հանդիսանում է առավելապես լեռնային գյուղատնտեսական շրշան, որտեղ կոլխոզային կարգերի հաղթանակի շնորհիվ հնարավոր դարձավ գյուղատնտեսական կուլտուրաների ճիշտ և ռացիոնալ տեղաբաշխումը։ Ալպյան և սուբալպյան արոտավայրերով հարուստ լեռնային այդ շրջանում գյուղատնտեսության առաջատար ճյուղն է անասնապահությունը, իսկ երկրորդ տեղր բոնում է հացահատիկային կուլտուրաների մշակությունը ։ Գետահովիտներում զարգացած է նաև խաղողագործությունը , պտղաբուծությունը և ծխախոտագործությունը։
Keywords: История; Сельское хозяйство