Ленин и народы Закавказья - Е. Г. Саркисов (ՀՍՍՌ ԳԱ հրատ․)
Մարքսի և Էնգելսի ուսմունքի հանճարեղ շարունակող Լենինը, իր ռևոլուցիոն գործունեության հենց սկզբնական շրջանից մեծ տեղ է տվել ազգային-գաղութային հարցին, արևելքի ճնշված, տառապող ժողովուրդների ազատագրման հարցին։ Լենինը դնելով սոցիալիստական ռևոլուցիայի,ցարիզմի տապալման և պրոլետարիատի դիկտատուրայի ստեղծման հարցերը, մեծ կարևորություն է տվել նաև. ցարիզմի լծի տակ տառապող ժողովուրդների ազատագրման հարցին, այդ նույն թվում և Անդրկովկասի ժողովուրդների։ Դրանով է բացատրվում, որ Լենինը դեռ 19-րդ դարի 90-ական թվականներից խորը կերպով ուսումնասիրում էր Անդրկովկասի ժողովուրդների դրությունը, նրանց տնտեսական և քաղաքական իրավազրկությունը։ Լենինը ասում ՛էր, որ Ռուսաստանի լծի տակ գտնվող ժողովուրդները, այդ թվում և Անդրկովկասի ժողովուրդները, իրենց ազատությունը ձեռք կբերեն միմիայն Ռուսաստանի բանվորների և աշխատավոր գյուղացիների համատեղ պայքարի միջոցով ընդդեմ ցարիզմի։
Keywords: История