Неустойчивость нормальной сдвиговой (sh) волны в слабо-неоднородном упругом слое - Арег Унанян; Андраник Камалян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследуется влияния продольной слабой неоднородности материала, а также геометрической слабой неоднородности поверхностей упругого слоя на нормальную сдвиговую волну при разных механических граничных условиях. Показывается, что при защемленных гладких поверхностях изотропного упру-гого слоя возникает асимметричная локализация волновой энергии около серединной плоскости слоя. При механически свободных гладких поверхностях локализация волновой энергии происходит в приповерхностных зонах, но более интенсивно локализация появляется опять около серединной плоскости слоя. Մեխանիկական տարբեր եզրային պայմանների դետքում ուսումնասիրվում են առաձգական շերտի նյութի երկայնական թույլ անհամասեռության, ինչպես նաև շերտի մակերևույթների թույլ անհարթությունների ազդեցությունները նորմալ ալիքի տարածման վրա: Ցույց է տրվում, որ իզոտոպ առաձգական շերտի կոշտ ամրակցված հարթ մակերևույթների դեպքում ալիքի էներգիայի ասիմետրիկ տեղայնացումը տեղի է ունենում շերտի միջին հարթության մոտ: Մեխանիկորեն ազատ հարթ մակերևույթի դեպքում ալիքի էներգիայի տեղայնացումը տեղի է ունենում մերձմակերևութային գոտիներում, բայց ավելի ինտենսիվորեն այն կրկին տեղայնացվում է շերտի միջին մակերևույթի մոտ: The article studies the effects of longitudinal weak heterogeneity of the material, as well as the geometric weak heterogeneity of the elastic layer surfaces on the normal shear wave, under various mechanical boundary conditions. It is shown, that in case of hard-clamped smooth surfaces of an isotropic elastic layer, the asymmetric localization of the wave energy occurs near the middle plane of the layer. In case of mechanically free smooth surfaces, the localization of the wave energy occurs in the near-surface zones. But more intensively the localization appears again near the middle plane of the layer.
Keywords: Science; Physics