Синтез и антиоксидантная активность [3–(замещенныx фенил)–3–оксопропиламино] бензойных и [4–[3–(4–замещенныx фенил)–3–оксопропиламино] бензоиламино]уксусных кислот и продуктов их восстановления - Асмик Агабабян; Гюльнара Геворгян; Маргарита Малакян; Генрих Паносян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
4(2)–(3–Оxo–3–phenylpropylamino)– and 4–[3–(alkoxyphenyl)–3–oxopropylamino]benzoic,[4–(3–oxo–3–henylpropylamino)benzoylamino] – and [4–[3–(4–substituted phenyl)–3–oxopropylamino] benzoylamino] acetic acids have been synthesized by means of alkylation of 4–aminobenzoic, anthranilic or (4–aminobenzoylamino)acetic acids by 4–substituted 3–diethylamino–1–phenylpropane–1–ones. Sodium borohydride reduction of (4–aminobenzoylamino)acetic acid derivatives results in [4–[3–hydroxy–3–(4–substituted phenyl)propylamino]benzoylamino] acetic acids. Some of the synthesized compounds possess antioxidant activity.4–Ամինոբենզոական թթվի, անտրանիլաթթվի և 4–ամինոհիպուրաթթվի ալկիլացումով 4–տեղակալված 3–դիէթիլամինո– 1–ֆենիլպրոպան–1–օնների հիդրոքլորիդների միջոցով սինթեզվել են 4(2)–(3–օքսո–3–ֆենիլպրոպիլամինո)– և 4–[3–(ալկօքսիֆենիլ)– 3–օքսոպրոպիլամինո] բենզոական, [4–(3–օքսո–3–ֆենիլպրոպիլամինո) բենզոիլամինո]–և [4–[3–(4–տեղակալված ֆենիլ)– 3–օքսո– 3–պրոպիլամինո] բենզոիլամինո] քացախաթթուներ: Վերջիններիս վերականգնումով ստացվել են [4–[3–հիդրօքսի– 3–(4–տեղակալված ֆենիլ) պրոպիլամինո] բենզոիլամինո] քացախաթթուներ: Սինթեզված որոշ միացություններ ցուցաբերում են հակաօքսիդանտային ակտիվություն:
Keywords: Science; Chemistry