Criticism on Porter’s Diamond Model Views of Competitiveness - Mohammad Aliashrafipour (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
«Մրցունակություն» հասկացությունը հատուկ նշանակություն ունի համաշխարհային առևտրի ընդյլայնման գործում, արագորեն փոխվում է սպառողական և պահանջարկի նմուշներում, տեղեկատվական տեխնոլոգիաների ոլորտում հեղափոխությունում և վերջին 2 տասնամյակների ընթացքում տեղական և միջազգային մրցակիցների քանակի և որակի ավելացման դեպքում:Այս հոդվածը ներկայացնում է մրցունակության հիմնական հասկացությունները և, իհարկե,Փորթերի «Ադամանդ»-ի մոդելը,որը մրցունակության համատեքստում ներկայացված տեսություններից մեկն է: Այս մոդելը դասակարգում և մեկնաբանում է մրցունակության վրա ազդող տարբեր գործոնները: Բացի դրանից՝ այն վերանայում է այս մոդելի վերաբերյալ բարձրացված քննադատությունները:Понятие ‘’конкурентности’’ имеет особое значение в вопросе расширения мировой торговли, быстро меняется в образцах спроса и предложения, в сфере информационных технологий, особенно за последние 2 десятилетия с учетом роста количества и качества местных и международных конкурентов . В статье представлены основные понятие конкурентности и, конечно, модель Портера ‘’Бриллиант’’ как одна из теорий, представленных в контексте конкурентности. Данная модель классифицирует и поясняет различные факторы, влияющие на конкурентность. Кроме того пересматривается критика, поднятая вокруг этой модели.
Keywords: Social Sciences; Economic Theory