@misc{Ավագյան_Գ._Վ._Գլուխ, author={Ավագյան, Գ. Վ.}, address={Երևան}, howpublished={online}, publisher={ՀԱԱՀ հիմնադրամ}, abstract={Հետազոտությունների ընթացքում բացահայտվել է գլուխ սոխի ֆիտոպաթոգեն ութ միկրոօրգանիզմ: Խաթունարխի տեղական սորտի սոխը պահպանման ընթացքում հիմնականում վարակվում է բակտերիալ թաց, հազվադեպ՝ մոխրագույն և սև փտումներով (ընդհանուր վարակվածությունը՝ 18,4 %), իսկ ռուսական Կարատալսկի սորտի սոխը՝ առավելապես սև, հազվադեպ՝ բակտերիալ թաց և մոխրագույն փտումներով (ընդհանուր վարակվածությունը` 28,5 %): Ի տարբերություն Խաթունարխի տեղական սորտի սոխուկների՝ ռուսական Կարատալսկի սորտի պահպանման ընթացքում բակտերիալ թաց փտումով և ասպերգիլիոզով վարակված սոխուկները ծլում են ժամանակից շուտ: В ходе исследований было обнаружено восемь фитопатогенных микроорганизмов у репчатого лука. В период хранения лук местного сорта Хатунархи в основном заражается мокрой, реже серой и черной гнилью (общая зараженность 18,4 %), а лук русского сорта Караталский - преимущественно черной, реже мокрой бактериальной и серой гнилью (общая зараженность 28,5 %). В отличие от луковиц местного сорта Хатунархи, луковицы русского сорта Караталский, зараженные мокрой бактериальной гнилью и аспергиллезом, прорастают раньше срока. Throughout conducted investigations eight species of phytopathogenic micro-organisms in the bulb onion were detected. The local onion variety “Khatunarkh” is mainly infected with bacterial soft rot and rarely with gray and black rots (total infectivity -18.4 %) during the storage period, while the Russian onion variety “Karatalski” is mostly infected with black rot and more seldom with bacterial soft and gray rots (total infectivity -28.5 %). Unlike the bulbs of “Khatunarkh” local variety, those of the Russian variety “Karatalski” infected with bacterial soft rot and aspergillosis germinate prematurely during the storage time.}, title={Գլուխ սոխի պահպանման ընթացքում առավել տարածված հիվանդությունները և դրանց կանխարգելման միջոցառումները}, type={Հոդված}, keywords={Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա}, }