@misc{A._G._Keryan_Inhibitation, author={A. G. Keryan and Y. A. Simonyan and I. L. Bazukyan and A. H. Trchounian}, address={Երևան}, howpublished={online}, publisher={ՀՀ ԳԱԱ հրատ.}, abstract={The effect of EDTA on growth and antibacterial activity of two lactobacilli strains isolated from Armenian traditional dairy product matsoun, as well as on growth of test strains in medium supplemented with EDTA was studied. The obtained results demonstrate that EDTA totally inhibits the growth of lactobacilli strains and their antibacterial activity in low concentrations of 0.5 mM to 10 mM. It also inhibits the growth of Micrococcus luteus and Salmonella typhimurium. Изучено воздействие ЭДТА на рoст и антибактериальную активность двух штаммов лактобацилл, изолированных из армянского молочного продукта мацун, а также на рост тест организмов в среде с добавлением ЭДТА. Полученные результаты показали, что ЭДТА ингибирует рост лактобацилл и их антибактериальную активность в низких концентрациях 0.5-10 мМ. Оно также ингибирует рост Micrococcus luteus и Salmonella typhimurium. Ուսումնասիրվել է ԷԴՏԱ-ի ազդեցությունը հայկական կաթնամթերք մածունից անջատված լակտոբացիլների նորշտամների աճի և հակաբակտերիական ակտիվության, ինչպես նաև թեստ-օրգանիզմների աճի վրա ԷԴՏԱ պարունակող միջավայրում: Ստացված արդյունքները ցույց են տվել, որ ԷԴՏԱ-ի ամբողջովին ճնշում է լակտոբացիլների աճը և նրանց հակաբակտերիական ակտիվությունը ցածր` 0.5-10 մՄ կոնցենտրացիաներով: Այն նաև ճնշում է Micrococcus luteus և Salmonella typhimurium աճը:}, type={Հոդված}, title={Inhibitation of Growth and Antimicrobial Activity of New Lactobacilli Strains Isolated From Armenian Dairy Product Matsoun with EDTA in Low Concentrations: Comparative Study with Gram-Positive and Gram-Negative Bacteria}, keywords={Microbiology, Science}, }