@misc{Ասատրյան_Ս․_Ս․_Թզենու, author={Ասատրյան, Ս․ Ս․ and Գաբրիելյան, Գ. Ս. and Մկրտչյան, Ա. Լ.}, address={Երևան}, howpublished={online}, publisher={Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.}, abstract={Արժևորելով թզենու պտղի որակական հատկանիշները և համապիտանի օգտագործման բնույթը՝ մեր կողմից իրականացվել է թզենու տեղական և ներմուծված սորտերի հատկանիշների և հատկությունների ուսումնասիրություն: Այդ նպատակով կիրառել ենք համակողմանի ֆենոտիպավորման, ագրոկենսաբանական գնահատման մեթոդը: Արդյունքում սելեկցիոն աշխատանքների և լայնածավալ արտադրության համար առանձնացրել ենք Սպիտակ թուզ սորտը, որն աչքի է ընկնում ցածրաճությամբ, պտղում սերմերի քիչ քանակությամբ, համեմատաբար խոշորապտղությամբ, համաչափ պտուղներով, ինքնափոշոտմամբ և ֆիտոֆագ տզերի նկատմամբ դիմացկունությամբ: Оценив качественные свойства плодов инжира и характер универсального использования с нашей стороны было проведено изучение характеристик и свойств плодов инжира местного сорта и интродуцированных сортов инжира. Для этого мы использовали комплексное фенотипирование, метод агробиологической оценки. По результатам селекционной работы и для крупносерийного производства мы выбрали инжир сорта Спитак, который выделяется своим невысоким ростом, плоды с небольшим количеством семян, относительно крупные плоды, симметричные плоды, самоопыляющиеся, устойчивые к клещам -фитофагам. By evaluating the qualitative features of the fig fruit and the universality of its use, we conducted a study of the properties and features of the local and imported sorts of fig. For this purpose, we used the method of comprehensive phenotyping and agrobiological assessment. As a results we have singled out the “Spitak” fig sort for large-scale production and selection work, because this sort is distinguished by its low stature, small number of seeds, relatively large fruit, symmetrical fruits, self-pollination, and resistance to phytophagous lice.}, title={Թզենու որոշ սորտերի ագրոկենսաբանական գնահատումը}, type={Հոդված}, keywords={Գյուղատնտեսություն, Կենսաբանություն}, }